Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Snowkiting – mezi nebem a zemí

Velkým hitem letošní zimní sezóny se stal rychle se rozvíjející outdoorový sport zvaný snowkiting, který je jakousi odnoží kitesurfingu provozovaného na vodě. Každý, kdo tento druh pohybu vyzkoušel, byl nadšen ze svobody a variability, kterou nabízí.

A o co vlastně jde?
Při snowkitingu se na lyžích nebo snowboardu necháváte pomocí větru a tažného draka unášet po sněhové pláni. Draka ovládáte pomocí šňůr a ráhna a tak je schopen vyvinout silný tah. Vy pak při jízdě snadno dosáhnete vysoké rychlosti i skoků. K tomuto sportu nepotřebujete žádný kopec, postačíte si s rovinami, mírnými svahy nebo zasněženými jezery. Někdy je takovýto rovinatý terén dokonce kvůli stabilnějšímu větru mnohem vhodnější než kopce. Zkušenější snowkiteři se však vydávají do členitého horského terénu, který poskytuje více možností. Oproti klasickému snowboardu a lyžování vám odpadne dlouhé cestování za sněhem a čekání v nekonečných frontách s brzkým ranním vstáváním. Navíc vítr, který vás pohání je zadarmo, což je jednou z dalších výhod tohoto akčního sportu.

V minulosti pomáhal kite při cestách na Severní pól, ale také během prozkoumávání divoké Aljašky. Dnes je velmi populární v severských zemích, jako je Kanada, Švédsko, Finsko a Norsko, ale své oblíbence si našel i ve Francii, Švýcarsku a samozřejmě v České republice. I u nás se totiž najdou vhodné lokality pro jeho provozování, nechybí ani příznivé povětrnostní podmínky.


Autor: GrandValley-Dave

Co potřebujeme?
Vše, co k provozování snowkitingu potřebujete je kite (drak), snowboard či lyže, sníh a odvaha. Zkušení jezdci dokážou na kitu vytvořit rychlost přes 70 km/h a skoky dlouhé klidně i 50 metrů. Důležitý je samozřejmě také vítr, který vám dodává energii pohánějící vás vpřed. Snowkiting můžete provozovat ve větru již od 3m/s a při travnatém podkladu stačí 10-20cm sněhu. Snowkiting je tak právem označován za nejdynamičtější sport současnosti, který je limitován jen vašimi schopnostmi, povětrnostními a přírodními podmínkami.

Pro snowkiting se většinou používají draci komorové konstrukce, méně pak draci nafukovací. Jsou na první pohled blízcí paraglidovým padákům. Na našem trhu se setkáte s renomovanými značkami, jako jsou Ozone, Slingshot, LiquidForce a Flexifoil. Drak je hnán větrem a pracuje spíše jako křídlo letadla nežli jako padák. Je nadnášen vertikálním pohybem vzduchu a vlastně tak nasáván směrem vzhůru. Výhodou draka  je, že je schopen letět kolmo na vítr a také mírně směrem proti větru. Kity se prodávají v různých velikostech, proto je jejich výběr trochu složitější. Kite s plochou 6 metrů tak může mít stejný výkon jako jiný kite ve velikosti 10 metrů, hodně záleží také na jeho tvaru. Na trh neustále přicházejí nové a modernější kity, které mají již vylepšené vlastnosti a bezpečnostní systémy. Během jejich vývoje bylo pamatováno hlavně na bezpečnost, ovladatelnost a celkový uživatelský komfort.

Součástí draků jsou většinou čtyři šňůry a řídící a bezpečnostní systém depower, který umožňuje regulovat výkon kitu. K dalšímu nezbytnému vybavení patří bederní nebo sedací trapéz a vhodné zimní oblečení. Neměli byste ale opomíjet bezpečnost a použít ještě minimálně helmu, kterou používáte pro lyžování nebo snowboarding. Pokud nasadíte ještě páteřák (chránič páteře), bude vaše ochrana mnohem efektivnější.

Při snowkitingu si bez problémů vystačíte s klasickým snowboardem. Pokud se ale sportu chcete věnovat více nebo profesionálněji, měli byste určitě uvažovat o snowkitovém speciálu. Záleží jen na vás, jak tomuto extrémnímu sportu podlehnete a jaké jeho formě se budete chtít věnovat. Rozdíly mezi snowkitovými prkny a klasickými snowboardy jsou značné, mají jiný rádius, jiný tvar, tvrdost i délku.

Jak začít?
Rozhodli jste se, že byste chtěli snowkiting vyzkoušet a nevíte jak? Nebo se bojíte začít formou pokusu a omylu na louce za domem? Děláte dobře, je to sice jedna z možností, ale mnohem lepší volbou do začátku je zaplatit si snowkitingový kurz. Je to nejlepší a nejrychlejší cesta jak se naučit bezpečně jezdit. V České republice dnes tyto kurzy nabízí několik poskytovatelů, než se ale někam přihlásíte, zjistěte si o firmě veškeré informace. Důležité je vědět, jaké mají zkušenosti s jízdou v terénu, kdo jsou jejich instruktoři, jaké mají vybavení, praxi, reference, zda splňují bezpečnostní podmínky a další podobné informace.


Autor: DennyMont

K tomu abyste mohli začít řádit na kitu, musíte dobře zvládat jízdu na lyžích či snowboardu a mít také zkušenosti s ovládáním draka ve větru. Výhodu mají lidé, kteří už například ovládají některý z větrných sportů jako windsurfing, jachting nebo paragliding. Důležité je také nepřeceňovat hned ze začátku své schopnosti tím, že budete chtít zkoušet nejrůznější triky, které jste viděli třeba u zkušenějších kamarádů. Stejně jako každý jiný sport může být i snowkiting pro nezkušené začátečníky nebezpečný.

Snowkiting není nijak extrémně náročný, proto ve většině případů zvládnete již na konci kurzu jednoduchou jízdu tam i zpět. Snowkiting je sportem, při němž budete vnímat svůj velice rychlý postup a zlepšováním se každým dnem. Postupem času budete zvládat daleko silnější vítr a náročnější terény a vaše skoky budou stále vyšší a delší. Nakonec si budete moci užívat svobody při brázdění nekonečných sněhových plání. Lehkost dopadu z vysokého a dlouhého skoku pak pro vás již bude samozřejmostí.

Autor: Jana Přibylová

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.